CLASIFICAREA STAȚIILOR DE ÎNCĂRCARE
ÎN FUNCȚIE DE TIPUL DE CURENT FURNIZAT:
Puterea și viteza de încărcare a stațiilor este dată atât de caracteristicile tehnice ale mașinii, cât și de cele ale stației, dar uneori și de disponibilitatea rețelei electrice de distribuție.
Stații în curent continuu (DC)
- Furnizează curent continuu direct către bateria mașinii. DC poate oferi puteri mărite de încărcare (50kw, 150kw, 180 kw, chiar 360kw) și presupun o comunicare permanentă între stație și sistemul de management de încărcare al acumulatorilor mașinii electrice.
Stații în curent alternativ (AC)
- Furnizeaza curent în regim alternativ către încărcătorul mașinii electrice, care va face conversia în curent continuu (DC) pentru a alimenta bateriile. Puterea acestor stații poate varia de la 3.7kW la 22kW sau chiar 43kW.
ÎN FUNCȚIE DE VITEZA DE ÎNCĂRCARE:
Stațiile se împart în stații lente, rapide și ultra-rapide. Ultimele au putere de peste 100 kW și sunt de obicei amplasate pe drumurile publice.
Încărcare rapidă
- Stațiile cu putere de minim 50 kW. Timpul de încărcare este mai scurt, între 30 și 90 de minute. Sunt amplasate în general în parcările clădirilor mari de birouri, supermaketuri sau centre comerciale.
Încărcare lentă
- Stațiile cu putere maximă de 43 kW. Timpul de încărcare variază de la 2 ore până la 6-7 ore, în funcție de mărimea bateriei mașinii și de puterea stației. Sunt instalate acasă sau la sedii de companii și administrație publică.