RePower EU

Program de finanţare din fondurile europene aferentePlanului Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Lasă-ne datele tale!

SCOPUL PROGRAMULUI

Stimularea populației pentru instalarea de sisteme fotovoltaice cu capacitate netă de minim 3kW/locuință, precum și a sistemelor de stocare a energiei electrice, prin implementarea unei scheme de cupoane (vouchere) cu valoare de 5.000 euro.

Apelul de proiecte se lansează în două etape de tip competitiv, cu perioade de depunere și alocări distincte.

Programul nu funcționează pe sistemul Primul venit/ Primul servit, se preiau și se depun proiecte (de către instalatorii validați) pe durata alocată fiecărei etape.

UPDATE  28.11.2024

MIPE publica Ordinului MIPE nr. 7075/28.11.2024 a modificărilor și completărilor  Ghidul Specific Condiții de accesare a fondurilor europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență în cadrul apelurilor de proiecte aferente Investiției 4 – Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile de către gospodării, din cadrul Componentei 16.RePowerEu. Principalele modificări vizează decalarea calendarului apeluri.

Publicarea listei cu instalatori validați în program: până la 09.12.2024

Dată de începere semnare contracte comerciale cu Beneficiarii finali: 09.12.2024

Etapa 1 - componenta A


Doar pentru consumatorii vulnerabili de energie care nu dețin niciunul dintre cele două sisteme:
  • instalarea de noi sisteme de panouri fotovoltaice (cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW) și
  • instalarea de sisteme de stocare a energiei electrice (cu o capacitate utilizabilă de stocare a energiei electrice de cel puțin 5 kW).

BUGET: 300.000.000 euro,  echivalent a 60.000 de vouchere.

Valoare Voucher: 5.000 euro

DEPUNERE PROIECTE ÎN PLATFORMA PNRR (de către instalatorii autorizați):

ÎNCEPERE: 16.12.2024, ora 10:00- ÎNCHIDERE: 17.02.2025, ora 17:00.

Vezi detalii Etapa 1 - Componenta A

Etapa 1 - componenta B


Pentru populația generală, inclusiv persoane vulnerabile
  • instalarea de sisteme de stocare a energiei electrice cu o capacitate utilizabilă de stocare a energiei electrice de cel puțin 5 kW*

* Sistemele autonome de stocare a energiei electrice sunt eligibile pentru sprijin numai în cazul în care proprietarii de locuințe dețin deja un sistem de panouri solare cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW.

BUGET: 100.000.000 EUR,  echivalent a 20.000 de vouchere

Valoare Voucher: 5.000 euro

DEPUNERE PROIECTE ÎN PLATFORMA PNRR (de către instalatorii autorizați):

ÎNCEPERE: 16.12.2024, ora 10:00- ÎNCHIDERE: 27.01.2025, ora 17:00.

Vezi detalii Etapa 1 - Componenta B

Etapa 2


Pentru persoanele fizice (populația generală) care nu dețin niciunul din cele două sisteme:
  • instalarea de noi sisteme de panouri fotovoltaice cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW și
  • instalarea de sisteme de stocare a energiei electrice autonome cu o capacitate utilizabilă de stocare a energiei electrice de cel puțin 5 kW.

Etapa a II se va realiza ulterior închiderii Apelurilor pentru Componenta A și B.

Apelul dedicat Etapei a 2- a se estimează că se va deschide în luna februarie 2025.

PAȘI DE URMAT

  • Verificarea de către persoanele interesate a criteriilor de eligibilitate din program
  • Pregătire documente necesare accesării programului, funcție de componenta A sau B
  • Până la 09.12.2024 se publică lista cu instalatorii validați în program
  • Alegerea instalatorului
  • Instalatorul verifică, în baza documentelor prezentate, dacă beneficiarul este eligibil
  • Semnarea contractului între instalator și beneficiar, dacă acesta este considerat eligibil
  • Instalatorul depune în platforma PNRR, într-o singură cerere, toate dosarele beneficiarilor, până la data limită aferentă fiecărei componente A/ B.
  • Implementarea proiectelor se face până pe 30.09.2025.

ETAPA 1 - COMPONENTA A

Beneficiari- populația vulnerabilă, după cum urmează:

Persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minime, care îndeplinește condițiile prevăzute în Legea nr.226/2021 și care se regăsește pe lista persoanelor vulnerabile furnizată de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

GUEE (Ghișeul Unic de Eficiență Energetică) va sprijini consumatorii vulnerabili din lista aprobată, care doresc și solicită înscrierea în program, în alegerea operatorilor economici înscriși în Etapa I (firma de instalații care să depună cerere de finanțare în numele acestora, în calitate de Solicitant de finanțare) prin:

  • Punerea la dispoziție a listei operatorilor economici validați;
  • Informarea consumatorilor vulnerabili și, dacă este cazul, detalierea/explicarea condițiilor de conformitate și eligibilitate expuse în cadrul ghidului specific, dar și a condițiilor comerciale pentru aceștia;

CRITERII ELIGIBILITATE BENEFICIARI

  • Beneficiarul final este persoană fizică cu domiciliul în România, iar adresa de domiciliu precizată în Cartea de identitate corespunde cu adresa clădirii rezidențiale obiect al proiectului
  • Beneficiarul final se regăsește pe Lista persoanelor vulnerabile, preluată de către MIPE, în baza datelor colectate și existente la nivel național de către Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD)
  • Locul de implementare a proiectului este situat în raza administrativă a județului în care GUEE a realizat verificarea prealabilă.
  • Beneficiarul final deține dreptul de proprietate privată asupra imobilului (teren și / sau clădire), la momentul depunerii cererii de finanțare.
  • În plus, imobilul (clădire și teren) este liber de orice sarcini sau interdicţii ce afectează implementarea proiectului.
  • Imobilul nu face obiectul unor litigii având ca obiect dreptul invocat de către solicitant pentru realizarea proiectului, aflate în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun sau al unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică.

În cazul în care imobilul (teren și/sau clădire) este deținut în coproprietate de mai multe persoane, sunt îndeplinite condițiile:

  • Beneficiarul final, consumator vulnerabil de energie / persoana fizică, minim 50% din suprafața utilă a clădirii și, de asemenea, minim 50% din suprafața terenului.
  • Beneficiarul final și ceilalți proprietari își dau acordul cu privire la implementarea proiectului (conform contractului comercial dintre Solicitant și consumator vulnerabil de energie).

IMPORTANT

  • În cazul în care sistemele de panouri fotovoltaice sunt amplasate pe teren, beneficiarul final trebuie să demonstreze proprietatea pentru întregul imobil (clădire rezidențială unifamilială și teren aferent).
  • În cazul contractelor comerciale încheiate cu beneficiari finali al căror obiect îl reprezintă amplasarea de sisteme fotovoltaice pe teren sau clădire rezidențiale unifamilială asupra cărora au fost instituite ipoteci, beneficiarul final va pune la dispoziția solicitantului documentele justificative (contract de ipotecă imobiliară și ultima dovadă a obligațiilor de plată, cu condiția să nu fie emisă cu mai mult de 60 zile calendaristice înainte de data semnării contractului comercial) necesare demonstrării îndeplinirii condiției referitoare la menținerea proprietății. Neîndeplinirea condiției de mai sus, atrage neeligibilitatea clădirii rezidențiale unifamiliale și imposibilitatea accesării schemei de vouchere.

Verificarea DE CĂTRE PERSONALUL GUEE, ce va atesta conformitatea clădirii rezidențiale unifamiliale cu reglementările privind protecția patrimoniului cultural:

  • Clădirea nu este clasată/ în curs de clasare ca monument istoric aflată în patrimoniul UNESCO, în patrimoniul cultural național, în patrimoniul cultural local din mediul urban și rural.
  • Clădirea NU este inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial (Hotărârea Guvernului nr.493/2004 pentru aprobarea Metodologiei privind monitorizarea monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial, anexa A), lista patrimoniului cultural naţional sau lista patrimoniului cultural local din mediul urban și rural (Ordinul nr. 2828 din 24 decembrie 2015, emis de ministrul culturii, pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004 privind aprobarea Listei monumentelor istorice, actualizată, şi a Listei monumentelor istorice dispărute, cu modificările ulterioare).
Clădirea nu este amplasată într-o zonă de protecție a monumentelor istorice și/sau în zone construite protejate aprobate conform legii

DOCUMENTE NECESARE PENTRU CONSTITUIREA DOSARULUI BENEFICIARULUI FINAL

  1. Document de identitate
  2. Extras de carte funciară emis de autoritățile competente pe numele beneficiarului final (consumator vulnerabil de energie), cu maxim 60 de zile calendaristice înainte de data depunerii dosarului Beneficiarului final la GUEE, sau
  Orice alt document eliberat de către autoritatea publică locală (APL) din care să reiasă dreptul de proprietate și cota de proprietate aferentă, emis cu maxim 60 de zile calendaristice înainte de data depunerii dosarului Beneficiarului final la GUEE.  
  1. Contractul comercial între consumatorul vulnerabil de energie / consumator, în calitate de beneficiar final și instalatorul ales (contract încheiat în perioada decembrie 2024- ianuarie 2025)
Pentru dovedirea relațiilor comerciale dintre părți și prezentarea acordului Beneficiarului final pentru realizarea investiției, se va include în dosarul de finanțare contractul comercial în termen de valabilitate și asumat de către părțile implicate.
  1. Orice alte documente care se consideră a fi necesare pentru demonstrarea criteriilor de eligibilitate.
În cazul în care se impune clarificarea unor inadvertențe identificate în cadrul documentelor solicitate la punctele de mai sus, Beneficiarul final, la solicitarea Solicitantului de finanțare sau a GUEE-ului, poate demonstra îndeplinirea criteriilor de eligibilitate prin anexarea unor documente facultative din care sa reiasă încadrarea în condițiile specifice prezentului ghid.

ETAPA 1 - COMPONENTA B

Beneficiari

Persoană fizică din mediul urban și rural care încheie un contract comercial cu un solicitant în vederea accesării unui voucher.

CRITERII ELIGIBILITATE BENEFICIARI

  • Beneficiarul final este persoană fizică cu domiciliul în România, iar adresa de domiciliu precizată în Cartea de identitate corespunde cu adresa clădirii rezidențiale obiect al proiectului.
  • Beneficiarul final deține dreptul de proprietate privată asupra imobilului (teren și / sau clădire), la momentul depunerii cererii de finanțare.
  • În plus, imobilul (clădire și teren) este liber de orice sarcini sau interdicţii ce afectează implementarea proiectului
  • Imobilul nu face obiectul unor litigii având ca obiect dreptul invocat de către solicitant pentru realizarea proiectului, aflate în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun sau al unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică;

În cazul în care imobilul (teren și/sau clădire) este deținut în coproprietate de mai multe persoane sunt îndeplinite condițiile:

  • Beneficiarul final, persoana fizică, deține minim 50% din suprafața utilă a clădirii și, de asemenea, minim 50% din suprafața terenului.
  • Beneficiarul final și ceilalți proprietari își dau acordul cu privire la implementarea proiectului.

IMPORTANT

  • În cazul în care sistemele de panouri fotovoltaice sunt amplasate pe teren, beneficiarul final trebuie să demonstreze proprietatea pentru întregul imobil (clădire rezidențială unifamilială și teren aferent).
  • În cazul contractelor comerciale încheiate cu beneficiari finali al căror obiect îl reprezintă amplasarea de sisteme fotovoltaice pe teren sau clădire rezidențiale unifamilială asupra cărora au fost instituite ipoteci, beneficiarul final va pune la dispoziția solicitantului documentele justificative (contract de ipotecă imobiliară și ultima dovadă a obligațiilor de plată, cu condiția să nu fie emisă cu mai mult de 60 zile calendaristice înainte de data semnării contractului comercial) necesare demonstrării îndeplinirii condiției referitoare la menținerea proprietății.

Sunt eligibile doar clădirile rezidențiale unifamiliale.

  • Destinație: Exclusiv rezidențială, pentru o singură familie.
  • Număr de unități locative: O singură unitate locativă.
  • Clădirile care au destinație comercială sau au mai multe unități locative (duplex-uri) nu sunt eligibile pentru acest program.

DOCUMENTE NECESARE PENTRU CONSTITUIREA DOSARULUI BENEFICIARULUI FINAL

  1. Document de identitate valabil (minim până la data de 11.01.2025).
  2. Extras de carte funciară emis de autoritățile competente pe numele beneficiarului final, cu maxim 60 de zile calendaristice înainte de data depunerii dosarului Beneficiarului final la operatorul economic
  3. Contractul comercial între consumator, în calitate de beneficiar final și instalatorul ales (contract încheiat în perioada decembrie 2024- ianuarie 2025)
Pentru dovedirea relațiilor comerciale dintre părți și prezentarea acordului Beneficiarului final pentru realizarea investiției, se va include în dosarul de finanțare contractul comercial în termen de valabilitate și asumat de către părțile implicate.
  1. Orice alte documente care se consideră a fi necesare pentru demonstrarea criteriilor de eligibilitate.
În cazul în care se impune clarificarea unor inadvertențe identificate în cadrul documentelor solicitate la punctele de mai sus, Beneficiarul final, la solicitarea Solicitantului de finanțare poate demonstra îndeplinirea criteriilor de eligibilitate prin anexarea unor documente facultative din care sa reiasă încadrarea în condițiile specifice prezentului ghid. Acestea pot fi:
  • Certificatul de Nomenclatură Stradală, în cazul în care adresa din Extrasul de carte funciară nu este actualizată;
  • În cazul în care asupra imobilului (teren sau clădire) au fost instituite ipoteci, beneficiarul final va pune la dispoziția solicitantului documentele justificative (contract de ipotecă imobiliară și ultima dovadă a obligațiilor de plată, cu condiția să nu fie emisă cu mai mult de 60 zile calendaristice înainte de data semnării contractului comercial)
  • În cazul în care există coproprietari, iar Beneficiarul final deține minim 50% din proprietate, se va solicita acordul tuturor proprietarilor cu privire la implementarea proiectului.
  1. Certificatul de racordare Prosumator care să dovedească instalarea sistemului de panouri fotovoltaice (cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW).